Έχεις Απορίες;

Εδώ θα βρεις απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που συναντάμε.

Μόλις συμπληρώσει κάποιος το 18 ο έτος της ηλικίας του μπορεί να ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την έκδοση άδειας οδήγησης αυτοκινήτου. Μάλιστα, όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη δίπλωμα μοτοποδηλάτου (50cc), συμπληρώνοντας το 18 ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως πρακτικά μαθήματα χωρίς να χρειάζεται να ξανά δώσουν εξετάσεις για τα σήματα, αφού καταθέσουν πρώτα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ανάλογα με την ηλικία του ενδιαφερόμενου υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες στις μοτοσυκλέτες. Μόλις συμπληρώσει κάποιος το 16 ο έτος της ηλικίας του και με την σύμφωνη γνώμη και των δύο κηδεμόνων, μπορεί να ξεκινήσει την διαδικασία για την απόκτηση της άδειας οδήγησης μοτοσυκλέτας έως 50 κυβικών, δηλαδή μοτοποδηλάτου.

Οι κατηγορίες των μοτοσυκλετών είναι οι εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ ΗΛΙΚΙΑ ΚΥΒΙΚΑ
AM 16 ΕΤΩΝ 50cc
A1 18 ΕΤΩΝ 125cc
A2 20 ΕΤΩΝ 400cc
A 24 ΕΤΩΝ** ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ

**Εάν κάποιος είναι ήδη κάτοχος κατηγορίας Α2 για τουλάχιστον 2 χρόνια μπορεί να αποκτήσει δίπλωμα κατηγορίας Α από την ηλικία των 22 ετών.

Οι κατηγορίες των μοτοσυκλετών είναι οι εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ AM
ΗΛΙΚΙΑ 16 ΕΤΩΝ
ΚΥΒΙΚΑ 50cc
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ A1
ΗΛΙΚΙΑ 18 ΕΤΩΝ
ΚΥΒΙΚΑ 125cc
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ A2
ΗΛΙΚΙΑ 20 ΕΤΩΝ
ΚΥΒΙΚΑ 400cc
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ A
ΗΛΙΚΙΑ 24 ΕΤΩΝ**
ΚΥΒΙΚΑ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ

**Εάν κάποιος είναι ήδη κάτοχος κατηγορίας Α2 για τουλάχιστον 2 χρόνια μπορεί να αποκτήσει δίπλωμα κατηγορίας Α από την ηλικία των 22 ετών.

  • Εάν ένας υποψήφιος οδηγός έχει δίπλωμα αυτοκινήτου δεν χρειάζεται να δώσει πάλι εξετάσεις θεωρίας για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τα γνωστά σε όλους σήματα, θα δώσεις εξετάσεις θεωρίας μόνο για το ερωτηματολόγιο της μοτοσυκλέτας.
  • Εάν ο υποψήφιος οδηγός δεν έχει κάποιο άλλο δίπλωμα οδήγησης στην κατοχή του, τότε πρέπει να δώσει εξετάσεις θεωρίας και για τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας ( 30 ερωτήσεις ) και για την θεωρία της μοτοσυκλέτας ( 10 ερωτήσεις).

Γιατί;

  • Γιατί ο οδηγός της μηχανής θα κυκλοφορεί στο ίδιο οδικό δίκτυο με τους άλλους οδηγούς αυτοκινήτων , μοτοσυκλετών, φορτηγών, λεωφορείων αλλά και κίνηση των πεζών. Άρα, θα πρέπει να έχει τις κατάλληλες  γνώσεις που τον εφοδιάζουν να σκέφτεται, να αποφασίζει και να αντιδρά κατάλληλα σε κάθε περίπτωση. Και αυτήν την γνώση την παρέχει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, γι αυτό είναι προϋπόθεση να τον γνωρίζουν όλοι οι οδηγοί όλων των κατηγοριών.

Εάν, το δίπλωμα της μοτοσυκλέτας έχει αποκτηθεί από τον 06/2002 εώς και τις 18/1/2011 μπορείτε με μία επανεκτύπωση του διπλώματος να πάρετε την Α κατηγορία απεριορίστων κυβικών χωρίς θεωρητικές ή πρακτικές εξετάσεις.

Εάν, το δίπλωμα της μοτοσυκλέτας έχει αποκτηθεί πριν από τον 06/2002 ή μετά τις 19/1/2011 πρέπει να δώσετε μόνο πρακτικές εξετάσεις για να αποκτήσετε την κατηγορία που επιθυμείτε.

Το κάθε δίπλωμα έχει την δική του ημερομηνία λήξεως

Γενικά:

  • τα ερασιτεχνικά διπλώματα ανανεώνονται κάθε 15 χρόνια.
  • τα επαγγελματικά διπλώματα ανανεώνονται κάθε 5 χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, πάνω στο δίπλωμα αναγράφεται η ημερομηνία λήξεως του διπλώματος στην θέση 4β της εμπρόσθιας όψης του διπλώματος και στην στήλη 11 της πίσω όψης.

[/fusion_gallery]

Όταν το δίπλωμά σας έχει πολλές και διαφορετικές ημερομηνίες λήξης στην πίσω όψη, στην στήλη 11, τότε η κάθε  ημερομηνία απευθύνεται στην εκάστοτε κατηγορία που αναγράφεται:

  • Όπως βλέπετε στο παράδειγμα το αυτοκίνητο και η μοτοσυκλέτα λήγουν 26/06/2041 άρα μπορείτε να οδηγείτε με αυτό το δίπλωμα μέχρι τότε, χωρίς καμία υποχρέωση ανανέωσης.
  • Όμως το δίπλωμα του φορτηγού , του λεωφορείου και του συρόμενου λήγουν 16/9/2018, άρα μπορείτε να οδηγείτε τις αντίστοιχες κατηγορίες μέχρι αυτήν την ημερομηνία, από εκεί και μετά δεν είναι σε ισχύ – επομένως θέλουν ανανέωση.
[/fusion_gallery]

Η θεωρητική όπως και η πρακτική εκπαίδευση του υποψήφιου οδηγού είναι υποχρεωτική.

Τα θεωρητικά μαθήματα δίνουν τις κατάλληλες γνώσεις και πληροφορίες για την ασφαλή οδική κυκλοφορία. Δεν φτάνει η εμπειρία και η παρατηρητικότητα στον δρόμο για να οδηγούμε σωστά. Πρέπει να είμαστε καλοί γνώστες των σημάτων, των διαγραμμίσεων, των προτεραιοτήτων, των επιτρεπόμενων και απαγορευμένων ελιγμών, κάποια βασικά στοιχεία μηχανολογίας, την νομοθεσία, τις πρώτες βοήθειες, την  σωστή συμπεριφορά και πολλά ακόμα, γιατί όπως λέμε και εμείς στο μάθημα, «δεν θα οδηγήσετε μόνο σε δρόμους που ξέρετε και έχετε περάσει, θα οδηγήσετε και σε άλλα μέρη και θα πρέπει να είστε σε θέση να διαβάσετε τις οδηγίες και υποδείξεις».

Επομένως, Ναι, πρέπει να παρακολουθήσετε τα θεωρητικά μαθήματα και να τα γνωρίζετε καλά για να μπείτε ως υποψήφιοι οδηγοί στο όχημα.

Η πρακτική εκπαίδευση  του υποψήφιου οδηγού είναι υποχρεωτική.

Είτε κάποιος υποψήφιος οδηγός έχει βασικές  γνώσεις, ή προηγούμενη εμπειρία είτε όχι, ο κατάλληλος και σωστός εκπαιδευτής πρέπει να έχει την ικανότητα – τον αρχάριο- οδηγό να τον εκπαιδεύσει άρτια και πολύπλευρα , καθώς και  -τον προχωρημένο- οδηγό να τον προστατεύσει, να του δώσει περισσότερα ερεθίσματα, γνώσεις, εμπειρίες και κίνητρα για ασφαλή οδήγηση, με σενάρια οδήγησης και όχι μόνο.

Οποιαδήποτε στιγμή, ένας οδηγός μπορεί να κάνει μαθήματα με το εκπαιδευτικό όχημα, αλλά και με το δικό του όχημα έχοντας  την συνοδεία και την καθοδήγηση του εκπαιδευτή για να νιώσει περισσότερη ασφάλεια και σιγουριά.

Είτε έχετε χρόνια να πιάσετε στα χέρια σας τιμόνι, είτε φοβάστε, είτε θέλετε λίγη παραπάνω παρότρυνση ή εμπειρία, μπορείτε να απευθυνθείτε στην  σχολή οδηγών.

Όλα αυτά τα χρόνια που εκπαιδεύουμε υποψήφιους οδηγούς κάθε ηλικίας, κάθε κατηγορίας άδειας οδήγησης, κάθε κοινωνικής ή επαγγελματικής κατάστασης, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας βεβαιώσουμε ότι: ο καθένας μπορεί να οδηγήσει ένα όχημα με ασφάλεια και σιγουριά.

Η σωστή εκπαίδευση και η προσωπική προσπάθεια είναι βασικοί άξονες για την επιτυχία. Για εμάς η επιτυχία είναι να οδηγείτε την επόμενη μέρα, όχι μόνο να πάρετε ένα δίπλωμα στα χέρια σας.

Για κάποιους θα είναι εύκολο, για κάποιους θα είναι εφικτό, για κάποιους άλλους θα είναι βουνό! Για τον καθένα όμως, με την κατάλληλη προσέγγιση και ολοκληρωμένη εκπαίδευση, μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Όταν είστε κάτοχος επαγγελματικού διπλώματος πρέπει να έχετε και την Πιστοποίηση Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ ) της αντίστοιχης κατηγορίας C’  ή/και D’, για να μπορείτε να δουλεύετε νόμιμα.

Το αν έχετε ή όχι ΠΕΙ φαίνεται από τον κωδικό 95 στην στήλη 12 της πίσω όψης του διπλώματος, όπως φαίνεται στο παράδειγμα. Η ημερομηνία λήξης του αναγράφεται στην συνέχεια του κωδικού. Το ΠΕΙ ανανεώνεται κάθε 5 χρόνια, με την παρακολούθηση κατάλληλου σεμιναρίου.

[/fusion_gallery]

Ναι, είναι υποχρεωτική η κατοχή επαγγελματικής κατηγορίας άδειας οδήγησης για να εκδοθεί ο Ψηφιακός Ταχογράφος. Ακόμα πρέπει η άδεια οδήγησης να είναι σε ισχύ, να μην έχει λήξει.

Η απόκτηση Ψηφιακού Ταχογράφου είναι απαραίτητη για να μπορέσετε να δουλέψετε ως επαγγελματίας οδηγός.

Τα συνήθη κριτήρια για την επιλογή σχολής οδηγών σήμερα είναι :

  • Η τιμή του διπλώματος.
  • Η τοποθεσία της σχολής οδηγών.
  • Η προτροπή/συμβουλή/ άποψη γνωστών ή φίλων από προσωπική εμπειρία.

Ένα είναι το κριτήριο για την σωστή επιλογή της σχολής οδηγών και του  κατάλληλου εκπαιδευτή:

Η σχολή οδηγών και ο εκπαιδευτής να έχει την ικανότητα, την ηθική και την γνώση να  σε εκπαιδεύσει άρτια και υπεύθυνα για να βγεις στον δρόμο την επόμενη μέρα με ασφάλεια. Ούτε η τιμή, ούτε η τοποθεσία, ούτε μια προσωπική ή υποκειμενική γνώμη είναι καθοριστικοί παράγοντες για μια τέτοια απόφαση.

Ενημερωθείτε, κάντε την επιλογή σας με υπευθυνότητα!

Μάθετε να οδηγείτε!

Εξαρτάται!  Αυτή είναι η πιο ειλικρινής απάντηση καθώς ο κάθε υποψήφιος έχει διαφορετικές ανάγκες.

Η σχολή μας ακολουθεί τις ανάγκες των μαθητών της, αλλά και τις απαιτήσεις της σύγχρονης κυκλοφοριακής οδικής ασφάλειας.

Για εμάς είναι κανόνας να εκπαιδεύσουμε άρτια ενημερωμένους και υπεύθυνους μελλοντικούς οδηγούς.

Ο κατάλληλος συνδυασμός θεωρητικής και  πρακτικής εκπαίδευση με σύγχρονα μέσα και μεθόδους, αλλά και η υποστήριξή μας και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόκτησης άδειας οδήγησης, μας κάνει να ξεχωρίζουμε!

Οι μαθητές μας που πλέον οδηγούν έξω στον δρόμο μας βεβαιώνουν γι αυτό.

Δεν βρήκες αυτό που ψάχνεις;

Είμαστε διαθέσιμοι να απαντήσουμε σε κάθε σου απορία

Μέσω Τηλεφώνου:
28210 49290

Μέσω Email:
info@gaitanopoulos.com

Μέσω live chat:
messenger